WhatsApp-Image-2021-12-09-at-15.38.54

Theetijd met Lisanne

In de rubriek Theetijd met… kletsen we gezellig onder het genot van een kopje thee met mensen die op een manier betrokken zijn bij Netwerk Dien je Stad. Ik hoop een mooie reeks persoonlijke verhalen te verzamelen om zo mensen te inspireren, een beeld te geven van manieren waarop mensen van betekenis zijn voor elkaar, concrete voorbeelden hiervan en de meerwaarde van vrijwilligerswerk.  
– Fransisca Blaauw-

“ Wat ik het mooist vind aan het werk, is dat het echt heel wederkerig is. Dat je echt iets voor een ander betekent, en de ander ook voor jou.”


Lisanne Brouwer werkt zo’n zes jaar bij Dien je Stad. Wat zijn de hoogtepunten van deze zes jaren? Welke momenten zijn haar bijgebleven? En wat maakt haar werk tot een succes? Ik ben met Lisanne een kop thee gaan drinken om antwoord te krijgen op deze en meer vragen.    

Allereerst gaan we even kennismaken met Lisanne. Lisanne is getrouwd, heeft drie kinderen en recentelijk mocht zij 31 kaarsjes uitblazen. Met haar gezin woont zij in Ede, de plaats waar ze gestudeerd heeft en nu ook werkt.

Maar dat werk bij Dien je Stad, wat houdt dat nou precies in? Het is erg divers en dynamisch maar de kern van haar werk omschrijft ze als het bij elkaar brengen van mensen, dat mensen elkaar ontmoeten en iets voor elkaar betekenen. Hoe mooi is dat?

Wat Lisanne ook erg inspirerend en bijzonder vindt, is wanneer iemand zijn verhaal met haar deelt en zij achter de voordeur mag kijken. Achter de voordeur! Iemands veilige haven, de plek die uitstraalt wie iemand is. Hoe bijzonder is het als iemand je daar, als buitenstaander, laat komen?
Op de vraag welke ontmoeting Lisanne erg is bijgebleven, antwoordde ze dat er achter elke hulpvraag een bijzonder verhaal zit. Een van de situaties die haar is bijgebleven, is die van een man met depressie en angst/paniek klachten. Het huis lag vol met lege flessen en karton en hij ervoer hier veel last van. Ook was het erg vervuild. Drie meiden hebben een ochtend hard gewerkt en zijn met respect met de situatie om gegaan. Ondanks dat het echt heel vies was, hebben ze hun handen uit de mouwen gestoken om het schoon te maken. Meneer was zelf aanwezig en verbaasd door het harde werken. Achteraf hoorde Lisanne van de behandelaar dat meneer nu ook zelf meer doet in huis, omdat er meer overzicht was. En dat hij letterlijk rechterop in zijn stoel zit. Die ene ochtend met de inzet van die meiden heeft hem zóveel gebracht, dat er echt iets is verandert in zijn leven. Bijzonder om mee te mogen maken.

Het allermooiste van dit werk? Dat vindt Lisanne toch wel de wederkerigheid ervan. Dat je echt iets voor een ander betekent, maar de ander ook zeker voor jou. En dat een paar uurtjes van je tijd een groot verschil kan maken in iemands leven. Door de ervaring die jongeren bij Dien je Stad opdoen hoopt ze dat zij inzien hoe makkelijk je iets voor een ander kunt betekenen. En dat met dit inzicht je ogen opengaan voor alles wat er in je eigen buurt en leven speelt. Al is het even een kaartje door de bus doen, zwaaien naar de buurvrouw die je altijd binnen achter het raam ziet zitten, of iemand helpen met oversteken. Een klein gebaar, kan een groot verschil maken in iemands leven.      

Comments are closed.